Dr. Vida Zsuzsanna

Szakterület
Neurológus, somnológus (alvás specialista)
Rendelési idők
Kéthetente hétfő: 14:00-18:00

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomáztam 1989-ben, neurológus szakvizsgát 1995-ben tettem. Neurológusként elsősorban a következő területekkel foglalkozom: fejfájás illetve egyéb krónikus fájdalom, szédülékenység, gerincpanaszok, lumbago, feledékenység, Parkinson-kór.  

Miután több évet dolgoztam a Budai Tisztikórházban működő Alváslaboratóriumban érdeklődésem egyre inkább az ideggyógyászat eme speciális területe, az alvásmedicina (szomnológia) felé irányult. 2010-ben megszereztem a szomnológusi szakképesítést.

Az alvásmedicina szakrendelésen folyó ambuláns ellátás során a betegek panaszai alapján kerül sor a szükséges ambuláns vizsgálatok megtervezésére. Egyre többet tudunk az alvászavar, alvásbetegségek káros következményeiről. Bár az alvászavarok hátterében gyakran áll stressz, nem megfelelő életmód, azonban számtalan betegség (például belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, neurológiai, pszichiátria, pulmonológia

betegség) is okozhatja. Ezért fontos tartósan fennálló alvászavar esetén a megfelelő orvosi kivizsgálás. A tartósan fennálló, hangos, sőt szaggatott horkolás mögött nagy valószínűséggel megbújhat az alvási apnoé, azaz az alvás közben a garat elzáródása miatt kialakuló légzésszünet, aminek elsődleges hatásaként a szervezetünk oxigénellátása jelentősen csökken. Ennek több éven tartó fennállása szív- és agyi érrendszeri betegségeket okozhat, mint például a kezelhetetlen magas vérnyomás, a pitvar-fibrilláció, szívinfarktus, és a stroke. De ezeken túl anyagcserezavart is, például cukorbetegséget, jelentős mértékű elhízást okozhat, amelyek a megfelelő terápia beállításával megelőzhetők! A nem megfelelő minőségű alvás másik következménye az akaratunk ellenére történő akár csak pillanatokig tartó elalvás, mely súlyos balesetek lehetőségét rejti magába (elalvásos közlekedési balesetekre). Napközbeni álmosságot számtalan alvásbetegség okozhat, például alvásfüggő légzészavar, nyugtalan láb szindróma vagy narkolepszia.